Recepten

Boeuf Bourguignon

Ingredienten

800 gram sukadelappen
3 el olie
200 gram ontbijtspek in reepjes
2 grote uien in ringen
1 winterwortel in plakjes
1 teentje knoflook
2 el bloem
1 fles rode wijn; evt. vleesbouillon
2 takjes tijm
3 peterseliestelen
1 blaadje laurier
2 stengels bleekselderij
2 kruidnagels
250 gram champignons, in vieren gesneden

Recept

Snijd de sukadelappen in stukken en bak ze in 2 el hete olie in gedeelten rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en bak de reepjes ontbijtspek bruin in het achtergebleven braadvet. Bak de kleine uitjes of de ringen van de grote ui, de plakjes winterwortel en het geperste teentje knoflook 10 minuten mee. Leg het vlees terug in de pan, strooi er de bloem over en verwarm alles al roerende 3 minuten. Verwarm 1 fles rode wijn en schenk deze over het vlees (niet de wijn er koud bij schenken, dan wordt het vlees taai!). Voeg eventueel wat vleesbouillon toe, het vlees moet net onder staan. Voeg de tijm, peterseliestelen, laurier, bleekselderij en kruidnagels toe en zout en peper naar smaak. Stoof het vlees afgedekt op zacht vuur (of in de oven op 150 graden) 2,5 – 3 uur. Bak 20 minuten voor het einde van de stooftijd de champignons circa 5 minuten op hoog vuur in 1 el olie. Voeg de champignons bij het vlees en stoof ze 15 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Hongaarse Goulash

Ingredienten

600 gram doorregen runderlappen
10 eetlepels olijfolie
50 gram spekreepjes
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4 paprika’s (rood en groen)
2 eetlepels bloem
1.5 eetlepel paprikapoeder of chilipoeder
1 blikje tomaatstukjes (400 gram)
1 deciliter rode wijn
2 deciliter rundvleesbouillon
2 theelepels tijm
4 vastkokende aardappelen
250 gram sperziebonen

Recept

Snijd het vlees in stukken en wentel ze door de bloem. Verhit de vloeibare margarine in een braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin. Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee. Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken. Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten. Strooi het paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.
Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
Voeg de tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes (op een vlamverdeler) sudderen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën. Schep de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.

Boemboe Ketjap

Ingredienten

600 gram varkensvlees
1 fijngesnipperde ui
4 teentjes fijngehakte knoflook
2 el fijngehakte gember (of 2 el gembersiroop)
120 ml ketjap manis
30 gram bruine basterdsuiker
1-2 el citroensap

Recept

Snijd het vlees in blokjes, bestrooi met wat zout en bak het rondom lekker bruin in wat olie. Wrijf de uien, knoflook en gember in een vijzel fijn tot een gladde boemboe currypasta, maar noodzakelijk is dat niet. Je kunt het ook zo, mooi fijngesneden toevoegen. Bak de boemboe (of ui/knoflook/gember) even mee met het vlees zodat de rauwige smaak er vanaf is. Voeg dan de ketjap en de bruine suiker toe. Rijstazijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst.

Het mooie is dat je zo’n beetje elk soort varkensvlees voor dit recept kunt gebruiken. Van hamlappen, speklappen, varkenslappen tot varkenshaas. Het enige verschil is dan de tijd dat je het suddert. Als het lang moet sudderen kun je beter ook nog even wat water toevoegen. Is je vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van ‘m in te koken kun je ‘m ook even binden met een lepeltje maizena, losgeroerd met koud water. Maar altijd eerst even proeven en eventueel nog ketjap, bruine suiker of citroensap toevoegen. En na een dagje in de koelkast is je boemboe ketjap nog lekkerder. Serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes. Eet smakelijk!

Hachee

Ingredienten

5 uien, gepeld en in stukken
50 gram boter
600 gram hacheevlees
zout
zwarte peper
eetlepels bloem
1 runderbouillonblokje
0,5 liter warm water
2 eetlepels azijn
1 theelepel suiker
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels

Recept

Je smelt eerst de boter in een braadpan. Neem dan het vlees en braad het goed gaar, blijf het wel roeren. Doe er na twee minuten de stukken ui bij. Dan breng je het vlees en de uien op smaak met zout en peper. Dan bestuif je het met bloem en roer je alles goed door elkaar. Je verkruimelt de bouillonblokjes boven het vlees en dan voeg je ongeveer een halve liter warm water toe. Doe er dan azijn, suiker, laurierblaadjes en de kruidnagel bij en breng het geheel langzaam aan de kook. Dan zet je het deksel schuin op de pan. Laat het geheel drie uur sudderen en dan is de hachee gaar en klaar om gegeten te worden.

Venetiaanse Kipschotel

Ingredienten

hele kip, in stukken
bloem om te bestrooien
4 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 stengel selderie, in stukjes
125 ml droge witte wijn
3 grote tomaten, geschild, zaad verwijderd en in stukjes
1/4 theelepel gedroogde oregano
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 eetlepels balsamico
100 gram verse champignons, in schijfjes

Recept

Bestrooi de kip licht met bloem. Verhit de olie op een middelhoog vuur. De kip kort aanbraden en omdraaien zodat de stukken gelijkmatig bruin zijn. Ui en selderie toevoegen en 1-2 minuten doorbakken. Wijn en tomaat erdoor roeren, op smaak brengen met oregano, zout en peper en afdekken. Vuur laag zetten en 30 minuten zacht laten sudderen. De stukken kip eenmaal omdraaien. Balsamico en champignons toevoegen en 5-10 minuten verder koken.

Kip in rode wijnsaus

Ingredienten

1 grote braadkip (ca. 1500 g)
100 gram ontbijtspek
4 worteltjes
10 sjalotjes
1 rode ui
1 bakje kastanjechampignons (250 g)
2 teentjes knoflook
2 eetlepels (arachide)olie
20 gram roomboter
zout en versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 dl volle rode wijn (Bourgogne)
1 pot gevogeltefond (380 ml)
1 laurierblad
1 takje tijm
suiker
4 takjes peterselie

Recept

In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen. Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

Kipschotel ananas/chili

Ingredienten

Klein flesje pittige chilisaus
2 eetlepels azijn
350 gram kipfilet
klein blikje ananas stukjes

Recept

Kip aanbraden en gaar in stukjes snijden.
Chilisaus toevoegen. Azijn erbij.
Samen met ananas stukjes goed door verwarmen.
Serveren met rijst en een salade.

Kip Piri-Piri

Ingredienten

Olijfolie om in te bakken
6 stukken kip
2 uien
6 tomaten
2 worteltjes
1 grote pastinaak
1 kaneelstokje
Peper
Zout
Piri-Piri saus
1 rode paprika
1 gele paprika

Recept

Verhit de olie in een grote braadpan. Leg de stukken kip erin (eventueel portie voor portie) en bak ze aan alle kanten bruin. Voeg ui, tomaat, wortel, pastinaak, kaneel, peper, zout en 7,5 dl water toe. Breng alles aan de kook en roer er een beetje Piri-Piri door. Dek de pan af en laat alles 30 minuten zachtjes koken. Doe de reepjes paprika erbij, sluit de pan weer af en alles nog eens 30 minuten zachtjes laten pruttelen, of tot de kip en de groenten goed gaar zijn. Haal de kip en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal. Houd ze warm. Breng het kookvocht aan de kook en laat het tot ongeveer een derde indikken. Proef het en voeg eventueel nog wat Piri-Piri toe. Schenk de saus over de kip en groenten en dien op.

Kip Tropical Schotel

Ingredienten

1 kip (met lever en maag)
2 bananen
2 appels
2 tomaten
koffielepel curry
cognac

Recept

Kip bakken in pan of oven en daarna flamberen met cognac. ondertussen lever, maag en nek koken ; gekookte lever pletten met curry en mengen met beetje van de bouillon en bakvet van kip.
stukjes appel, tomaat en banaan in ovenschotel doen en levermengsel bijdoen. ½ uur onafgedekt laten stoven in oven, dan kip bij doen en nog 15 min. laten verder stoven.

Kipschotel Onion Sweet Chili

Ingredienten

0.5 spitskool
4 lente-uitjes
400 gram kipfilet
Conimex Wok Olie
2 el fijngesneden basilicum
1 zakje Conimex Wok
80 ml.  woksaus Sweet Chili

Recept

Snijd de kipfilet in plakjes. Snijd de spitskool en de lente-uitjes in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak hierin de kipfilet 8 minuten. Wok dan de spitskool en de lente-uitjes 3 minuten mee en vervolgens de woksaus 2 minuten.  Verhit ondertussen in een hapjespan een scheutje olie en bak hierin de rijst. Schep vlak voor het serveren de basilicum erdoor. Verdeel de rijst over 2 diepe kommen of borden en schep de sweet chilikip met groenten erbij.

Kip Tandoori met groente

Ingredienten

75 gram rozijnen
400 gram kipfilet
3 eetlepels (olijf)olie
1 pak Knorr Wereldgerecht Kip Tandoori
500 gram broccoli
150 gram peultjes
300 ml water
1 potje crème fraîche

Recept

Week de rozijnen in een kommetje met heet water. Zet een pan water op het vuur voor de groenten en zet in een ander pan 500 ml water op voor de rijst. Snijd de kipfilet in stukjes. Vermeng het zakje Tandoorimarinade met 2 a 3 eetlepels olie in een schaal. Leg hier de stukjes kipfilet in en roer het goed om zodat alle stukjes kip bedekt zijn met de marinade. Laat de marinade 10 minuten intrekken. Voeg de inhoud van het zakje Indiase rijst toe aan de 500 ml kokend water (evt. wat zout). Roer de rijst goed door zodra het water weer kookt en laat met gesloten deksel op laag vuur in 20 minuten droog koken. De rijst niet afgieten of afspoelen. Maak de broccoliroosjes en de peultjes schoon. Doe de groenten in het kokende water en laat twee minuten koken. Giet af en spoel af met koud water. Laat een wok of braadpan (met antiaanbaklaag) heet worden en bak de gemarineerde kip op hoog vuur aan (zonder olie of margarine). Voeg de groenten toe als de kip bruin kleurt. Bak het gerecht nog 2 minuten. Voeg 300 ml water en de inhoud van het zakje Tandoori-saus toe en roer dit goed door. Breng het gerecht aan de kook en laat het 1 a 2 minuutjes zacht doorkoken. Voeg de rozijnen toe en de crème fraîche. Laat alles nog 2 a 3 minuten op een laag vuurt doorwarmen.

Kipschotel stroganoff

Ingredienten

4 halve kipfilets
50 gram boter en 1 el olie
1/2 rode paprika in stukjes
50 gram gerookt spek in stukjes
1 kleine ui gesnipperd
125 gram champignons in plakjes
1 teentje knoflook gesnipperd
klein blikje tomatenpuree
2 tl paprikapoeder
1 glaasje wodka
2 dl slagroom of koksroom (o.i.d.)
Peper en zout
Cayennepeper

Recept

Snij de kipfilet in niet te kleine stukken. Doe de boter en de olie in de pan en bak de kipfilet rondom bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Bak de spekjes in het overgebleven vet lichtbruin. Voeg de ui, champignons, paprika en knoflook toe en laat even meebakken. Voeg tomatenpuree, paprikapoeder, wodka en room toe. Laat dit op een laag vuur inkoken tot een dunne saus, breng op smaak met peper en zout en cayennepeper. Voeg de stukjes kipfilet toe en laat het samen even op temperatuur komen.

Kip Pilav

Ingredienten

4 kipfilets (of kalkoen)
1 blik perziken (in eigen nat)
1 blik gepelde tomaten
1 groot blik tomatenpuree
1 bouillontablet
5 eetlepels ketjap
3 tl sambal
2 tl worcestershiresaus
1 dikke ui
2 teentjes look
1 bakje champignons
4 tl olijfolie
1/2 zakjes rijst (of gewoon gekookte)
eventueel beetje maïzena

Recept

Bak de kip aan in de olijfolie, ui en champignons erbij. De ketjap en de sambal en even laten doorbakken. Daarna de tomatenpuree, gepelde tomaten en de geperste knoflookteentjes. Doorroeren, beetje sap van perziken en wat water erbij. Dan het bouillonblokje en de stukjes perzik. Op smaak brengen met de worcestershiresaus en wat peper. Alles zachtjes een 10-tal minuutjes laten sudderen. Eventueel saus binden met wat maïzena. Opdienen met rijst en een lekkere salade met een paar drupjes dressing (bijv. knoflookdressing).

Franse wokschotel

Ingredienten

1 pak Honig aardappel Roerbak Idee Provencaals
3 el olijfolie
500 gram rundvleesreepjes
1 ui, in ringen
700 g voorgekookte krielaardappeltjes

Recept

Meng de roerbakmix (zakje 1) met 1 dl koud water en laat het enkele min. wellen.
Verhit de olie in een ruime wok en bak het vlees al omscheppend bruin. Voeg de ui, de vleeskruiden (zakje 2) en de krielaardappeltjes toe en roerbak ze  5 min. op halfhoog vuur. Voeg de gewelde kruidenmix toe en roerbak alles tot dat de aardappeltjes gaar zijn. Lekker met Franse roerbakgroenten.

Ovenschotel Italiano

Ingredienten

Voor de puree:
1 kg gekookte aardappelen
2,5 dl kookroom
80 gram boter
Zout en vers gemalen peper
Nootmuskaat

Voor de vulling:
300 gram rundergehakt
1 ui, gesnipperd
2 wortels, in rondjes
1 stengel bleekselderij, in reepjes
1 rode paprika, in blokjes
50 gram groene olijven, in plakjes gesneden
Olijfolie
Geraspte Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella, in stukjes
100 gram broodkruim / paneermeel
Zout en versgemalen peper

Recept

Maak de puree door de geschilde aardappelen met zout te koken. Zodra de aardappelen gekookt zijn, afgieten, even droog laten stomen en door de aardappelpers halen. In een pan room + boter warm laten worden. Roer de room nu met een garde door de puree zodat een gladde massa ontstaat. De puree moet wel stevig blijven. Breng de puree op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat. Fruit in olijfolie de ui, bleekselderij, wortels en de paprika. Als de groente beginnen te kleuren het gehakt toevoegen, goed door het groentemengsel roeren en bak het gehakt tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg een dun laagje aardappelpuree op de bodem. Bestrooi de aardappelpuree met Parmezaanse kaas. Doe het gehaktmengsel op de aardappelpuree, spreid dit goed uit over de puree. Voeg de mozzarella en de olijven toe. Bedek met de overgebleven puree. Bestrooi met broodkruim en Parmezaanse kaas.
Zet in een oven op 180°C voor ongeveer 40 minuten totdat de ovenschotel een goudbruin korstje heeft gekregen.

Jachtschotel

Ingredienten

2 uien
50 gram boter
750 gram rundvlees
2 dl jus
1 laurierblad
tijm
2 kruidnagels
scheutje azijn
zout en peper naar smaak
3 moesappels
1 kg aardappelen (kruimig)
10-15 gram boter
1 scheutje melk
paneermeel

Recept

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uien bak ze in wat boter en bak het kleingesneden rundvlees mee. Voeg de jus, het laurierblad, de tijm, de kruidnagels en een scheutje azijn toe. Laat het geheel ongeveer 30 min zacht stoven. Schil en kook de aardappelen en maak er met 10-15 gram boter en een scheut melk een mooie puree van. Breng de vleessaus zo nodig op smaak met zout en peper. Verwijder laurierblad en kruidnagels en doe het vleesmengsel in een beboterde ovenvaste schaal. Schil de appels snijd ze in schijfjes en leg ze bovenop het vlees. Bedek dit met de puree, strooi er wat paneermeel over en verdeel er wat kleine klontjes boter over. Plaats de schaal in de oven en laat er een mooi bruin korstje op komen. Als de schotel koud is zet een kleine schotel 20-30 min en een grotere schotel 45 min in de oven.

Cajun schotel

Ingredienten

1 a 2 grote uien
1 groene en 1 rode paprika
4 a 5 stengels bleekselderij
paar eetl. olie
paar tenen knoflook
750 gram rundergehakt
3 theelepels cajunkruiden
1 blik geconcentreerde champignoncremesoep
1 grote beker crème fraiche
1 blikje tomatenpuree
zak tortillachips
100 gram geraspte kaas

Recept

Verhit 2 eetl. olie in een braadpan en bak hierin de ui, paprika en selderij in 3 min. lichtbruin. Voeg het gehakt toe en bak dit, af en toe omscheppend in 5 min. rul en bruin. Pers de knoflook erbij. Roer de cajun-kruiden erdoor en bak die heel even mee. Verwarm de oven voor op 225 graden. Roer de soep, de crème fraiche en de tomatenpuree door het gehakt en warm dit nog even mee (tot hier kan dit gerecht langer van te voren gemaakt worden. Tip: laat het in de braadpan en warm even goed door voordat het in de ovenschaal gaat, anders moet het te lang in de oven om door en door warm te worden). Vet een ovenschaal in met 1 eetl. olie en schep het gehaktmengsel erin. Verdeel een flinke laag tortillachips erover en bestrooi met de kaas. Zet de schotel circa 20 min. in de hete oven, tot de bovenkant mooi bruin is. Bij onverwacht meer eters kan deze schotel makkelijk uitgebreid worden met meer groenten of een blik mais.

Lasagne

Ingredienten

2 eetlepels olijfolie
2 zakken Italiaanse roerbakgroentemix (a 400 gram)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kg rundergehakt
2 blikjes tomatenpuree (a 140 gram)
1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
2 courgettes, in 6-8 lange dunne plakken
1 pakje bechamelsaus
1 liter melk
2 pakken lasagnevellen
150 gram belegen kaas, geraspt

Recept

Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan en smoor hierin de roerbakmix met de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak dit op middelhoog vuur in 5 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en laat die 1 minuut meebakken. Voeg de Italiaanse kruiden toe, breng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel 30-40 minuten zacht koken. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de courgette dun met de rest van de olie en bak die in een koekenpan in 4-6 minuten bruin. Bereid de bechamelsaus met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bedek de bodem van elke schaal met gehaktsaus. Leg een laag lasagnevellen op de saus en leg daar de helft van de courgette op. Schep de helft van de gehaktsaus en een beetje bechamelsaus op de courgette. Leg een laag lasagnevellen op de saus en bedek die met de rest van de courgette. Giet de rest van de gehaktsaus over de courgette en dek af met een laatste laag lasagnevellen. Strijk de rest van de bechamelsaus over de lasagnevellen uit. Bedek het geheel met de geraspte kaas. Laat een schaal met lasagne in het midden van de oven in 30-40 minuten gaar worden. Doe een pollepel tussen de ovendeur en laat de lasagne nog 15 minuten in de open, uitgeschakelde oven staan zodat hij steviger wordt.

Pasta Italiano

Ingredienten

500 gram gekruid rundergehakt
500 gram penne pasta
100 gram zongedroogde tomaten
150 gram pijnboompitten
250 gram pesto rosso
Hand vol verse basilicum
1 dl. olijfolie
Peper en zout

Recept

Beginnen met het water op te zetten voor de pasta te koken voeg beetje zout bij het water en een scheutje olijfolie dan water laten koken pasta erbij en regelmatig roeren om kleven te voorkomen. Pasta al dente ong. 12 min koken dan af gieten. De penne terug in een grote kom gieten met deksel erop en opzij zetten. Bak het gehakt rul en breng dit op smaak met zout en peper. Giet alles uit bij de pasta in de grote kom. Neem een meng kom doe daar alle ingrediënten voor de pesto saus in, snijd als volgt de zongedroogde tomaten in fijne reepjes, pijnboompitten erbij. Daarna pot pesto erbij en het overschot van olijf olie, grofgehakte basilicum blaadjes, snuifje peper en zout. Dit alles door elkaar mengen, dan alles bij de penne en het gehakt in de grote kom doen, goed mengen tot alles mooi verdeeld is…uitscheppen op een groot diep bord versier met verse basilicum blaadjes in het midden van het gerecht.

Nasi schotel met saté

Ingredienten

1 pakje Honig Mix voor Nasi Saté
1 pak rijst
3 eetlepels olie
300 gram kipfilet, gesneden
1 blikje bamboe scheuten
1 ui, gesnipperd
100 gram shii-take, in reepjes gesneden
2 deciliter water

Recept

Bereid de rijst volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de uisnippers glazig. Voeg de kip toe en bak deze snel gaar. Roerbak vervolgens de bamboescheuten en de shii-take mee. Voeg 2 dl water en de mix toe. Voeg de rijst toe aan het groente mengsel, meng het goed door elkaar en verhit het geheel kort. Lekker met kroepoek, koude Atjar en seroendeng.

Gegratineerde tortellini

Ingredienten

250 gram tortellinicon pesto
150 gram salami
ui
teentje knoflook
5 el. pasta saus
50 gram geraspte kaas
olijfolie

Recept

Tortellini volgens recept beetgaar koken, knoflook en ui glazig fruiten, het vlees er bij doen en even mee smoren. De uitgelekte tortellini er bij doen en alles omscheppen. Pasta saus er over doen en bestrooien met kaas. Alles over doen in de ovenschaal. Dan 3 of 4 min. gratineren.

Pasta bolognese

Ingredienten

250 gram schelpjes
250 gram gehakt
50 gram ontbijtspek
2 sjalotten
blik tomatenstukjes gekruid met oregano en bascilicum
bakje (kastanje) champignons
Eigenlijk kun je alles wat je kwijt wilt toevoegen, 1 overrijp tomaatje, geen probleem, restje prei, paprika, ga je gang

Recept

Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Ontbijtspek in reepjes snijden en laag opzetten, zodat eigen vet vrijkomt. Dan uitje snipperen en toevoegen. Na 10 minuutjes, gehakt toevoegen en rul braden. Champignons toevoegen in plakjes gesneden. Op laag vuur, tomatenblokjes toevoegen. En laten pruttelen. Je kan nog room toevoegen. Kruiden met zout en peper of wat Italiaanse kruiden, Cajunkruiden.

Chili con carne schotel

Ingredienten

500 gram gekruid rundergehakt
1 ui
1 teentje knoflook
1 groene paprika
1 rode paprika
1 zakje mix voor chili con carne
1 blik bruine bonen
1 blik rode kidneybonen
2 laurierbladeren
1 blikje tomatenpuree
tortillachips
tabascosaus
geraspte kaas
zure room

Recept

Rul het gehakt. Snipper de ui en de knoflook en bak dit mee. Snijd de paprika’s in stukjes en bak die ook mee. Voeg het zakje mix voor chili con carne toe volgens de aanwijzingen op de verpakking
Voeg de bonen, tomatenpuree en de laurierbladen toe en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Doe de chili con carne warm in een ovenschotel, knijp wat tortillachips fijn (niet te) en bedek de chili con carne hiermee. Verdeel hier wat taco saus over en strooi daar weer geraspte kaas overheen.
Doe deze ovenschotel ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden. Serveer dit met zure room, ijsbergsla met tomaat en eventueel rijst. Je kunt ook spekjes, rookworst en/of champignons toevoegen.

Babi ketjap met groente

Ingredienten

500 gram hamlappen, in reepjes
1 pakje mix voor babi Ketjap
2 el olie
2 uien, grof gesnipperd
300 gram mie nestjes
1 winterpeen (250 g), in plakjes
1 Chinese kool (ca. 500 gram), grof gesneden
1 teen knoflook, gesnipperd

Recept

Dep de hamlappen droog en schep om met de marinademix en 1 el olie en marineer ze 10 min. Verhit een wok of braadpan zonder boter of olie en bak in 2 gedeelten het vlees rondom bruin. Voeg de helft van de ui toe en roerbak 3 min. Voeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de mix voor babi ketjap toe en stoof het gerecht verder gaar. Kook de mie nestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de rest van de olie in een (tweede) wok en roerbak hierin de rest van de ui, de winterpeen, de kool en de knoflook 5 min. Serveer de babi ketjap met de gebakken groenten en de mie.

Coq au Porto

Ingredienten

2 kippenbouten
boter
1 likeurglaasje cognac
zout en peper
1/8 l slagroom
5 eetl. rode port
100 gram champignons
citroensap
peterselie

Recept

Bak de kip in boter in een grote koekenpan goudbruin. Leg ze dan met de bruine boter in een ovenschotel. Schenk de cognac erover, steek deze aan en wacht tot de vlammen doven. Strooi zout en versgemalen peper over de kip. Zet de afgedekte schotel 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Neem de kip even uit de pan, voeg de slagroom en port toe, roer goed en laat zachtjes koken tot een glad sausje (bij schiften heet water toevoegen). Leg de stukken kip weer in de saus en houd dit warm. Bak de plakjes gesneden champignons 5 minuten in wat boter, bedruppeld met citroensap en bestrooi met zout en peper. Voeg ze, zonder de boter, bij de kip met saus. Garneer met peterselie.

Balinese kip met groenten

Ingredienten

1 pond kipfilet
1/2 pond gesneden champignons
2 uien
1/2 ltr kipbouillon
scheutje azijn
sambal
1 zakje droge nasi kruiden
3 eetlepels suiker
7 eetlepels ketchup
1 theelepel laos
maïzena

Recept

Kipfilet, uien en champignons apart bakken  Als alles gaar is, alles in een pan doen. Doe de hete bouillon, scheutje azijn, de nasi kruiden, sambal, suiker, ketjap, ketchup en evt. peper en zout bij het mengsel. Als geheel goed warm is, de saus evt. afbinden met maïzena.

Broccoli met slavink

Ingredienten

400 gram varkensgehakt
100 gram broccoli (roosjes, gekookt)
50 gram geraspte kaas (oude)
12 plakjes ontbijtspek
snufje zout en peper
25 gram boter

Recept

Hak de broccoli heel fijn. Meng in een kom het gehakt, broccoli en kaas door elkaar. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en versgemalen peper. Vorm van het gehaktmengsel 4 vleesrolletjes van 9 cm lang en 4 cm dik. Leg 3 repen ontbijtspek naast elkaar en rol hierin een gehaktrolletje op tot een slavink. Steek de uiteinden van het ontbijtspek vast met een cocktailprikker. Maak op deze wijze nog drie slavinken. Verhit boter in een koekenpan en bak hierin de slavinken in 2 minuten rondom bruin. Braad de slavinken in nog 15-20 minuten op een laag vuur gaar. Voeg, indien de boter te bruin wordt, een scheutje water aan het vlees toe.

Kip tropical wrap

Ingredienten

4 medium tortilla-wraps
2 kipfilets
1 mango
8 plakjes rauwe ham
20 hazelnoten
wat sla (gemengd in een zakje, of zelf gesneden)
half kuipje kruidenkaas
4 theelepels groene pesto
twee theelepels cajun kruiden
1 eetlepel olijfolie

Recept

De kipfilets in 4 of 5 stukken snijden en kruiden met de cajunkruiden. Half uurtje laten staan (op temperatuur laten komen), en dan in de olijfolie bakken. De mango vast in reepjes snijden. In een droge koekenpan de wraps verwarmen zodat ze makkelijker rollen. De wraps vervolgens dun besmeren met kruidenkaas. Over het midden van iedere wrap een streepje pesto smeren. In de pan nog een beetje olie, en dan de rauwe ham bakken. Sla op de wraps leggen. De kip (die nu ietsje minder heet is) in reepjes snijden en in de lengte over de wraps verdelen. De mango in de lengte over de wraps verdelen. De hazelnoten wat kleiner maken en over de wraps verdelen. Per wrap twee plakjes gebakken rauwe ham op de wraps leggen. De wraps oprollen en met de vouwkant naar beneden even een minuut of tien laten liggen. De wraps ontrollen dan niet meer, en zijn lauw-warm, perfecte temperatuur om te eten.

Asperge quiche met beenham

Ingredienten

1 pakje bladerdeeg
1/8 liter slagroom
100 gram gekookte ham
300 gram geraspte kaas
1 ui
1 prei
4 eierdooiers
peper en zout
2 teentjes knoflook
boter
1 theelepel aardappelmeel
10 mooie gekookte asperges

Recept

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm goed in met boter en druk het deeg goed in de vorm. Strooi hierover de helft van de kaas. Doe wat boter in een koekenpan en bak hierin de ui, prei en ham. Voeg zout, peper en knoflook toe en bak het op laag vuur 10 minuten. Voeg de stukjes asperges toe. Verdeel het daarna in de vorm. Klop in een kom 3 eierdooiers met de room, een beetje zout en het aardappelmeel luchtig op met een mixer. Giet dit over het mengsel en strooi nu de rest van de kaas erover. Snijd van de rest van het deeg lange reepjes, strijk ze in met eigeel en leg ze kruisvormig over de quiche. Schuif de quiche nu in de voorverwarmde oven en bak hem in 25 minuten gaar en goudbruin.

Kip wrap met sweet chili

Ingredienten

2 kipfilets
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel honing
2 eetlepels zoete chilisaus
2 tenen knoflook
peper
zout
1 blikje bruine bonen
1 blikje maïs
1 witte ui
sla
wraps
geraspte kaas
guacamole
creme fraiche

Recept

Maak de marinade voor de kip door de olijfolie, honing, ketjap, zoete chilisaus, knoflook, peper en zout te mengen. De hoeveelheden zijn schattingen, dit moet je zelf een beetje proeven. Snijd vervolgens de kip in dunne plakjes en laat het 15 minuten marineren in de marinade. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en maak eventueel de guacamole. Bak vervolgens de kip uit met de uienringen erbij. Voeg als laatste de maïs en bruine bonen toe. Warm de wraps ongeveer 4 minuten op in de magnetron, leg ze op het bord en bedek met sla, het kipmengsel en geraspte kaas. Lekker met creme fraiche en guacamole.

Mexicaanse wrap

Ingredienten

1 pak runderreepjes of gesneden kipfilet
1 prei / 1 paprika / 1 courgette / 1 blikje maïs
1 bakje kookboursin
8 wraps (medium)
1 pakje FAJITA mix (Mexicaans)
geraspte kaas

Recept

Runderreepjes of kip in olie naar keuze bakken; de gesneden groente toevoegen en even laten pruttelen; fajita toevoegen en nog 1 min. zachtjes pruttelen. Wrap insmeren met kookboursin, een schep roerbakprutje erop, beetje geraspte kaas erop en dan de wrap opvouwen. Herhalen bij alle wraps en deze dan in de ingevette ovenschaal leggen. Rest van de gerapste kaas erover strooien en dan 15 min. in de oven van 180 graden.

Zuurkool stamppot

Ingredienten

500 gram zuurkool
500 gram aardappelen (kruimig)
1 hele rookworst
250 gram spekjes
1 dl. melk
100 gram roomboter
peper en zout

Recept

Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en een flinke snuf zout en zet de pan op het vuur. De rookworst kan er gewoon boven op. De zuurkool zet je op het vuur in een andere pan met een beetje extra water. In 20 tot 25 minuten gaar koken. De spekjes bakken in een koekenpan. De aardappels en de zuurkool afgieten en door elkaar stampen. 50 gram boter en de melk toevoegen en weer een beetje stampen. De uitgebakken spekjes door de zuurkool roeren. Met de overgebleven boter, het vet van de uitgebakken spekjes en een kopje water maak je een lekkere jus. (of je gebruikt jus uit een pakje). De rookworst in stukken snijden en erbij serveren.

Stamppot andijvie

Ingredienten

400 gram gesneden andijvie
1,5 kg aardappelen
250 gram gerookte spekjes
1 rookworst
1 ui
scheutje azijn
peper, zout
melk
klontje boter

Recept

Aardappelen schillen en in ongeveer 20 minuten gaar koken. Spekjes bakken. Aardappelen afgieten en stampen. Puree eventueel smeuïger maken met melk en boter. De andijvie, spekjes en gesnipperde ui toevoegen. Tenslotte op smaak brengen met peper, zout en scheutje azijn.
Serveren met rookworst.

Hutspot met rookworst

Ingredienten

50 gram boter
1 kg. kruimige aardappelen, in blokjes
1 kg. hutspotgroenten
2 tenen knoflook, in plakjes
1 el. verse tijmblaadjes
250 ml. vleesbouillon
1 rookworst van 350 gram

Recept

Smelt de boter in een grote braadpan en schep de aardappelen, hutspotgroenten, knoflook en tijm erdoor. Verwarm het geheel 4-6 min. Schenk dan de bouillon erbij en smoor de aardappelen en groenten in 20-25 min. zachtjes gaar. Verwarm intussen de rookworst volgens de aanwijzingen.
Stamp de hutspot tot een grove stamppot. Warm de stamppot als hij te dun is op hoog vuur nog even door. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer met rookworst.

Rode kool stamppot met saucijsjes

Ingredienten

1 flinke rode kool
aardappels
2 goudreinetten
1 kleine ui
schepje suiker
kaneel
zout
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
een handje rijst
saucijsjes of sudderlapjes naar keuze

Recept

Snij de rode kool lekker fijn, was ze en doe ze in een grote pan. Schil de appels, snijdt ze in blokjes en doe ze erbij. Snipper het uitje heel fijn en doe ook dat erbij. Prik de kruidnagels in een laurierblaadje en doe ook dit erbij. Vervolgens de suiker, het zout, de kaneel en het handje rijst erbij doen. Een klein bodempje water in de pan doen en het geheel aan de kook brengen. Het vuur laag draaien en het geheel 1,5 a 2 uur zachtjes laten koken. Af en toe omscheppen. De aardappels koken. Als alles gaar is, afgieten en de laurierblaadjes en kruidnagels verwijderen. De aardappels bij de rode kool in de pan doen en het geheel lekker stampen met de pureestamper. Doe er wat van jus bij van het vlees dat je erbij geeft (saucijsjes of sudderlapjes).

Stampot Hawaï met kipfilet

Ingredienten

1000 gram aardappelen (netto gewicht)
500 gram spitskool
6 schijven ananas
2 appels
1 rode paprika
Paprikapoeder en kerriepoeder
Olie
Kipfilet

Recept

Maak van de aardappels een luchtige aardappelpuree. Snij de spitskool in fijne reepjes. Snij de ananas, appel en paprika in blokjes, bak de fijn gesneden spitskool met kerrie en paprikapoeder, in een beetje olie beetgaar. Bak de paprika blokjes de laatste minuten mee. Roer de gesneden ananas en appel erdoor heen. Vul een ovenschaal met laagje aardappelpuree, vervolgens een laagje gebakken groentemix en afdekken met een laagje aardappelpuree. Zet de schaal in een voorverwarmde oven, en laat deze 35 minuten garen op 170 graden. Bak de kipfilet apart en serveer het bij de stamppot.

Tutti-Frutti zomerstamppot

Ingredienten

500 gram tutti-frutti
2 zakjes kaneelthee
1 el bruine suiker
1/2 dl sinaasappelsap
1 tl geraspte gemberwortel
100 g geroosterde hazelnoten
1 rode Spaanse peper
2 sjalotjes
20 gram boter
versgemalen peper
kipfilet

Recept

Schil en was de bataten en snij ze in blokjes. Doe ze in een pan, samen met de tutti-frutti, 1 liter kaneelthee, de bruine suiker, het sinaasappelsap en de geraspte gemberwortel en breng aan de kook. Kook het geheel in ca. 25 minuten zacht en gaar. Hak de hazelnoten grof en snijd de rode peper, zonder de zaadjes, in ragfijne reepjes. Pel en snipper de sjalotjes en smoor beide zacht en gaar in de boter. Giet het aardappel-tutti-fruttimengsel af, maar vang het kookvocht op. Schep de bataten en de tutti-frutti stevig door elkaar zodat een grove stamppot ontstaat. Maak het geheel smeuïg met een scheutje kookvocht en schep de gesmoorde rode peper en sjalotjes erdoor. Strooi de gehakte hazelnoten erover en serveer direct. Bak de kipfilets apart en serveer het bij de stamppot.

Boerenkool stamppot

Ingredienten

300 a 400 gram gesneden boerenkool
12 medium aardappelen
1 pakje gerookte dobbelsteentjes spek (ong. 125 tot 150 gram)
1 rookworst
1 pot augurkenreepjes
Zout
Boter
verse jus of jus uit een pakje

Recept

Voeg zoveel water toe tot de aardappelen net onder het water staan en doe de boerenkool er bovenop. Strooi er een beetje zout overheen en zet de pan op het vuur. Nadat het aan de kook is moet het nog ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken. Smelt intussen in de koekenpan de boter en bak hierin op zacht vuur de spekjes. Maak de jus uit het pakje volgens de gebruiksaanwijzing. Snij de rookworst in dunne plakjes en naar smaak een hoeveelheid augurkenreepjes in smalle reepjes van 1/2 cm. Controleer voor het afgieten of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Giet dan de aardappelen met boerenkool af en prak het fijn met de stamper of vermaal het in de keukenmachine. Voeg jus toe naar smaak, meng de spekjes met het braadvet, de rookworst en de augurkenreepjes door de stamppot.

© Bens Verspromotie | www.bensverspromotie.nl